Wegańskie tosty francuskie

W Polsce rzadko kiedy używa się tej nazwy- częściej mówi, się o chlebie zapieczonym w jajku. Jak więc widać jest to typowo nie wegańska potrawa. Jednak dla wielu jest to smak dzieciństwa. Na całe szczęście bezproblemowo da się zrobić wege zamiennik tej potrawy- jest on tak samo prosty, smaczny i co najwańiejsze zdrowy. A więc jak go zrobić? Wiem, że wielu z was nie może się doczekać więc już zdradzam!


1. Składniki:

                                        *
-Nieduży banana (Jak najbardziej dojrzały)
-2 kromki chleba
-Pół szklanki ulubionego mleka roślinnego
-Ew. Cynamon (jeżeli wolisz zrobić wytrawną wersję możesz użyć czarnej soli, chili, oregano czy też innej przyprawy
-Łyżk oleju do smażenia



Wykonanie:

1.Banana rozgnieć w miseczce na w miarę jednolitą masę.
2. Do puree wlej mleko i wsyp cynamon. Całość wymieszaj bardzo dokładnie.
3. Kromki chleba jak najdokładniej polej masą z banana (ok. 3 łyżki na stronę), w między czasie rozgrzej olej na patelni.
4. Tosty smaż na rozgrzanym oleju przez około minutę na każdej stronie. W czasie przewracania wylej zawartość z naczynia w, którym oblewałałeś chleb na ,,surową" stronę.
5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Pamiętacie tą potrawę z dzieciństwa? A może uwaga miała ona jakąś inną nazwę?

Komentarze