Zdrowy, szybki i wegański deser do lunchboxa.

Już niedługo rozpocznie się wrzesień, a co z tym idzie- szkoła. Niestety na stołówkach trudno o wegańskie opcje, a więc osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych muszą zadowolić się tym co sami sobie przygotowują. A więc lunchboxy dla sporej części są codziennością. Ma to jednak swój plus- zawsze masz wymówkę by wziąć ze sobą jakiś pyszny deser. A więc dzisiaj przedstawię wam zdecydowanie najlepszy deser jako możecie przygotować i wziąć do szkoły. Pyszna galeretka z pianką jogurtową... Mniam!
                                       *

Składniki:

   *Pół łyżeczki agaru (tanio można dostać tutaj )
   *Mały pojemniczek ulubionego jogurtu roślinnego (ja użyłam migdałowego Valsoi)
   *Ulubione ciastka do wyłożenia spodu
   *Pół szklanki małych lub pokrojonych ulubionych owoców (najlepsze są maliny)
   *Około ¼ szklanki aquafaby (zalewy w, której jest ciecierzyca ze słoika/puszki)
                                          *

Sposób przygotowania:

1. Owoce zblenduj blenderem ręcznym, po czym dolej wody tak, by całość miała 150ml i ponownie zblenduj, by powstał płyn w jednym kolorze.
2. Teraz do naszego płynu dodaj agar i dokładnie wymieszaj, tak by proszek się rozpuścił.
3. Naszą masę przelej do garnuszka, zagotuje po czym zmniejsz temperaturę i gotuj około 15 minut co jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
4. W międzyczasie wyłóż pojemniczek w, którym zabierzesz nasz deser ciastkami. Nie musisz tego robić dokładnie, bo i tak deser będziesz jadł w tym naczyniu, a ciastka są tylko po to by nadać większej ilości smaku. Jeżeli chcesz- pomiń ten krok.
5. Gdy minie 15 minut, przelej masę agarową na nasz spód. Staraj się to zrobić w miarę szybko, bo agar lubi szybko zastygać. Gdy już wykonasz ten krok, odłóż naszą warstwę i zabierz się za przygotowanie pianki. Dzięki takiej kolajności działania żadna warstwa nie powinna nam się zapaść, a gdy wylejesz gotową piankę na galaretkę, będzie ona chłodna. Dzięki temu deser będziesz mógł włożyć do lodówki, a z piany zrobi się odpowiednio gęsty mus.
6. Ubij aquqfabę na gęstą pianę, to bardzo ważne ponieważ od tego zależy czy powstanie odpowiednio gęsty mus.
7. Teraz do piany wmieszaj jogurt. Rób to ostrożnie i stopniowo, jednak staraj się działać w miarę sprawnie.
8. Piankę nałóż na warstwę agarową, która teraz powinna być nieco bardziej zwięzła. Rób to łyżką, aby łatwiej było pokryć całą powierzchnię.
9. Całość wstaw do lodówki, by wszystko porządnie stęrzało.
                                       *

Gdeser wystarczy następnego ranka spakować i zajadać w szkole gdy nadejdzie na niego pora. Mam nadzieję 

Komentarze