Wegańskie placuszki warzywne

Placuszki warzywne czy też ziemniaczane- kto ich nie kojarzy z dzieciństwa? W wersji niewegańskiej są łatwe do przygotowania, w końcu wystarczy dodać jajko i gotowe. Jednak gdy ktoś jest weganem i nie spożywa jajek to sprawa nieco się komplikuje. Na szczęście jest jedna rzecz, która idealnie sprawdza się jako zamiennik. A więc czy jesteście gotowi poznać przepis?

                                       ***
Składniki na 2 porcje
*Ok. 800g z cukinii (dwie duże ze sklepu/jedna duża z działki)
*Marchewka
*Czerwona cebula
*2 ząbki czosnku
*6 łyżek mąki z ciecierzycy
*12 łyżek bardzo ciepłej wody 
*5 łyżek płatków owsianych
*Ulubione przyprawy

                                    ***

Wykonanie:

1. Zmieszaj mąkę z wodą.
2. Na tarce z grubymi oczkami zetrzyj cukinie, i odstaw na kilka minut do odsączenia.
3. W międzyczasie zetrzyij na tarce obraną marchew, posiekaj cebulę. Wszystkie warzywa wymieszaj z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i resztą składników.
4. Na rozgrzaną patelnię grillową lub zwyczajną z olejem nakładaj łyżką placki zrobione z masy. Smaż po ok. 5 min. z każdej strony.
      Całość podawaj z ulubionym sosem.




Komentarze