Jak skomponować najlepszą owsiankę?

Owsianka to cudowne danie- szybkie, zdrowe, a jej wartości odżywcze i smak zależą głównie od dodatków. A więc jakie dobrać by była ona jak najbardziej wartościowa?



1. Witaminy

Czyli owoce i warzywa- jeden z najpopularniejszych dodatków, który często pozostaje jedynym- można tak, ale zawsze lepiej dodać jeszcze coś by posiłek stał się bardziej wartościowy. Nasze ,,rośliny" na owsiankę możemy podać w różnej formie- skrajać na nią, dodać podczas gotowania czy też wmieszać w już gotową. Nie ma tutaj ograniczeń jeżeli chodzi o to co wybrać i w jakiej formie- masz ochotę na owsiankę z pieczonym ziemniakiem? Jasne, że możesz!



2. Źródło tłuszczy

Może i dla niektórych brzmi to nieco dziwnie- po co tłuszcze w owsiance? Powiem tak- w tłuszczu rozkłada się wiele witamin i minerałów więc warto jest dostarczyć ich optymalną ilość w ciągu dnia, a mały ich dodatek do owsianki będzie jak najbardziej zdrowy? Nie mówię, by odrazy wlewać do niej łyżkami oliwę, tak naprawdę idealnie sprawdzą się tu orzechy, różne nasiona i kochane przez wielu- masło orzechowe.



3. Dodatki smakowe

Podczas gdy dwóch powyższych pozycji raczej bym nie pomijała, to ten krok można pominąć- w końcu owoce same w sobie mają dużo smaku. Jednak jeżeli to ci nie starczy- możesz dodać coś co ma twój ulubiony smak. Jakieś przyprawy? Czekolada? Czy może ciasteczko? To nie ma jakiegoś większego wpływu, w końcu ma to spełniać jedną funkcję- dodać jakiegoś dobrego smaku. 


 Mam nadzieję, że ten mini poradnik pomoże ci skomponować owsiankę marzeń! Masz swoje ulubione połączenie smakowe? A może nie lubisz owsianek?


Komentarze