Co zrobić z poczerniałymi bananami?

Kto nie kocha bananów?! Zdrowe, sycące, a co najważniejsze- smaczne. Można je jeść w niemal każdym stopniu dojrzałości, a więc trafiają w naprawdę zróżnicowane gusta. Te brązowe są najsłodsze i najbardziej miękkie- więc nie zbyt nadadzą się do wzięcia do szkoły (ryzyko zgniecenia). No i nie każdy je lubi. Jednak gdy już przejrzeją u nas w domu, a zjeść ich tak poprostu nie chcemy- no właśnie co mamy z nimi zrobić? Dzisiaj przychodzę z odpowiedzią na to pytanie.

1. Chlebek bananowy

Na początek najbardziej oczywista rada- ciasto, które skradło serca wielu osób. Przyjemnie wilgotne, słodkie i puszyste. Na jego wykonanie jest wiele receptur, a więc każdy znajdzie wersję idealną dla siebie, ja jednak najbardziej kocham ten, co najlepsze- można dostosować w nim kilka rzeczy pod siebie, a i tak będzie rewelacyjny?

2. Ciasteczka bananowo kokosowe

 Przepis dwuskładnikowy, prosty, szybki no i... idealny dla fanów kokosa i banana. Jak więc je zrobić? Wystarczy rozgnieść 2 banany widelcem, dodać do nich 125g wiórków kokosowych, wymieszać i całość piec w 180 stopniach przez około 15min. Dla chętnych wskazane jest polanie ich czekoladą- no mówię wam, pyszności.


3. Budyń jaglany

Może być niezłym śniadaniem, ale też sycącym deserem. Jest to coś poprostu idealnego dla fanów budyniów. A zarazem- jakie to jest banalne! A więc jak to zrobić? Ugotować kaszę jaglaną na mleku, dodać banana (i inne ewentualne dodatki), całość dokładnie zblendować dolewając wody do uzyskania idealnej konsystencji.

4. Lody 

Może i lato się skończyło, ale na lody zawsze jest dobra pora! A więc jak? Przede wszystkim banana zamrozić (lub kilka, zależy od tego ile chcesz mieć lodów), wyjąć z lodówki na kilka minut i zblendować z dodatkiem napoju roślinnego, oraz z czymś w czego smaku chcemy mieć deser. Wstawić na chwilę do zamrażarki. No i gotowe.
5. Pancakes
Na stworzenie ich z bananem jest wiele receptur, jedne mówią o zwyczajnym zblendowaniu ich z napojem roślinnym i płatkami owsianymi, a inne o wymieszaniu z mąką, olejem i masłem orzechowym. Ile osób, tyle metod wykonania; a więc musisz znaleźć sam recepturę, która najbardziej będzie ci odpowiadać.

6. Smoothie
A ostatnie to i najbardziej oczywiste- smoothie bananowe. Znaczy się nie zupełnie bananowe- jednak chodzi o bazę, jaką jest mleko roślinne+banan. Takie koktajle są bardzo sycące, a co najważniejsze- pasują do nich prawie wszystkie dodatki. A więc eksperymentuj, ja natomiast uwielbiam te: klik,klik,klik,klik i klik


A może są jakieś inne rewelacyjne sposoby z wykorzystaniem brązowych bananów? Koniecznie napisz jeśli o jakimś zapomniałam!



Komentarze